2016 yılında dünyada benzeri görülmemiş düzeyde kitlesel bir mercan resifi ağarması gerçekleşti. Dünyanın dört bir yanında resifler yıkıcı hasar gördü, çoğu asla sağlığına geri kavuşmayacak.
Bu resifler kendiliğinden ölmedi, öldürüldüler. Bu bilgiyi yaymamıza, Exxon’dan ve fosil yakıt şirketi akranlarından hesap sormamıza yardımcı olun.
Bu sene, dünyada benzeri görülmemiş düzeyde kitlesel bir mercan resifi ağarma olayı gerçekleşti; sonrasında en az 38 ülkedeki resifler ölmüştü.
Doğrudan nedeni açık: İklim değişikliği sonucunda dünya çapında okyanus sıcaklıklarında süregiden artış. Ama, bu “onu bir kurşun öldürdü” demek gibi bir şey. Esas önemli soru, silahı kimin ateşlediği.
En büyük suçluların kimler olduğunu biliyoruz. On yıllardır Exxon ve fosil yakıt sanayiindeki akranları. iklim değişikliğine dair bildiklerini sakladılar. #ExxonKnew vermekte oldukları zararı, ama bunu halka açıklamak yerine bildiklerini bir yalan ve inkar operasyonuyla örtbas etmeyi tercih ettiler ve iklim değişikliğini geriye çevirmek için dünyanın bir nesillik süresini çaldılar.
Onları işaret etmemizin zamanı geldi ki dünya bilsin:
Resifi Exxon ve fosil yakıtçı akranları öldürdüler ve kirletmeye devam ettikleri her gün, doğamızın ve hepimizin yaşamını daha da tehlikeye atıyorlar.
“Büyük Set Resifi’nin ağarması tüm topluluğum için yıkıcı bir şeydi. Gimuy Walubarra Yidinji halkı bu resife binlerce yıldır baktı. Sadece bizim halkımız için değil tüm insanlık için hayati bir kültürel ve ekonomik kaynak. Exxon’dan ve diğer fosil yakıt şirketlerinden yaptıkları üzerine çok dikkatli düşünmelerini istiyorum. İnkardan bahsediyorlar, bilim hakkında tartışıyormuş gibi yapıyorlar, ama asıl dönüyor olan şey bir araba açgözlülük. Mazeretleri için zamanımız yok şimdi. Bu hırs gezegenimizi felaketin eşiğine itiyor.”
Doç. Dr. Henrietta Marrie, CDU, Gimuy Walubarra Yidinji kabile bilgelerinden, Cairns, Avusturalya.
Tweet: Exxon’un hırsı Büyük Set Resifini yok ediyor. #ExxonKnew
2015, Samoa’da ağarma açısından gelmiş geçmiş en kötü seneydi. Palolo Deep mevkiinde resifin %10’una kadar bir kısmı ağarma sonucunda öldü, Savai’i’nin bazı yerlerinde ise resifin %95’i ağardı. Normalde ağarma bir ya da iki metre derinliğe kadar yaşanır, ama bu yıl yirmi-yirmi beş metre derinliğe kadar ağarma görüldü – bunu daha önce hiç görmedim. Beyin mercanları gibi bazı daha az meğilli mercanlar dahî tamamen ağarmıştı, geçen sene.”
Samantha Kwan, Deniz Koruma Görevlisi, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanlığı
“Andaman Adaları dünyanın her tarafından turistin sık ziyaret ettiği bir yer, ve burada esas ilgilerini çeken şey harikulade mercan resiflerinin tadını çıkarmak. Sığ kesimler ağardığı için yüzemeyenler ve ilk sefer gelenler, ki bunlar gelenlerin çoğu demek, hayal kırıklığına uğruyor. Geri gidip çevrelerine anlatıyorlar ve bu daha az dalış faaliyeti anlamına geliyor, böylece ekmeğini bu faaliyetten çıkaran birçok dalış dükkanının geçimi etkileniyor.”
SSubhash Chandran, SSI Dalış Eğitmeni, Andaman Adaları, Hindistan.
Tweet: Anderman Adaları’ndaki resifleri Exxon öldürdü. #ExxonKnew
Eğer Exxon toplumu iklim değişikliğiyle fosil yakıtlar hakkında kasten yanılttıysa bundan sorumlu tutulmalılar. Hemen bir soruşturma başlatılması için çağrıda bulunuyoruz. ABD Adalet Bakanlığı ve Baş Savcılığı'ndan Exxon'u soruşturmasını iste.