Efter att ha samlats ett stort gäng kampanjare i Norrköping för Klimatriksdagen, var nästa anhalt Almedalsveckan i Visby! Här följer en sammanfattning av vad vi gjorde. – Jakob Sahlin

10402758_10152266276157869_5519861413359664242_n

Fossilbubblevolleyboll

En favorit i repris! På tisdagsförmiddagen i ett soligt Almedalen var det återigen dags för det framtidsavgörande spelet fossilbubblevolleyboll. Med ett volleybollsnät, orange fossilbubbla  och ett gäng taggade ungdomar kunde matchen börja. Med både knytnävslag och vindputsar blev det en spännande match. Vi ställde oss alla frågan, såväl spelare som förbipasserande: När kommer bubblan spricka? Vilka kommer förlora? Lag 1, lag 2, publiken eller allihopa? För även om vi hade det supertrevligt när vi träffade folk som ville spela med, allt från vuxna till barn, och fick några fina skratt när spelare efter spelare desperat kastade sig efter bubblan och hålla den vid liv så hade vår aktion ett viktigt budskap:

“AP-fonderna, sluta spela med vår framtid! # Divestera ur kol, olja och gas”

pluppisb10473184_398485670290232_6140004585647136002_n

Kypare som serverade oväntade tilltugg

“Får jag lov?” Det var frågan som våra kyparklädda aktivister ställde i folkvimlet längs Visbys gator. Nej, det handlade inte om att få en dans till den stora miljökvällen på onsdagskvällen – utan om att servera ett glas olja och en bit svartkol. Mums fillibabba! Nja, det var inte riktigt det som blev responsen utan snarare: “Va, nja, men, aha, varför, så att…”. Vid lunchtid, när gemene Almedalsbesökare var ute efter en gratis bit mat så kom hur många som helst fram till oss och fick veta att deras pensionspengar investeras i fossilindustrin och därmed riskerar att bli helt värdelösa om fossilbubblan spricker.

Aktionen blev lyckad både under onsdagen och torsdagen, och budskapet var: “Får det lov att vara lite fossila bränslen?” Inte undra på att jag inte fick någon kavaljer med den frågan….

Närvaro vid viktiga seminarier

Under veckan fanns det gott om seminarier som berörde investeringar i kol, olja och gas. Vi såg till att vara på plats och ställa de frågor som behövde ställas: “Är det inte dags att ta moralisk ställning för klimatet, och sluta investera helt i fossila bränslen? Och om ni inte tycker att moralen ska få styra, vad anser ni då om fossilbubblan, och hotet att kol-, olje- och gastillgångarna blir så kallade stranded assets?”

Ett av dem var Global Utmanings seminarium “Är det dags att avveckla investeringar i kol, olja och gas?“. Där såg panelisterna våra tröjor med ordet “divest”, vilket sporrade diskussion om divestering som strategi. Kampanjsamordnare Olivia fick chans att lägga en kommentar på panelisternas approach, fick mothugg av de flesta panelisterna, men gav svar på tal – vilket utlöste en rejäl applåd, den enda under seminariet (utom den avslutande artiga förstås).

Vad hon sa? Jo, att divestering är ett sätt för institutioner att ta ställning för klimatet, inte ett sätt att försöka göra oljebolagen bankrutt. Att AP-fondernas VD Mats Andersson bör sluta invänta politiska beslut om koldioxidskatt, och istället uppmana politikerna att fatta de besluten genom att själv visa på klimatledarskap. Hon sa att det enda sättet att ta ansvar för framtiden, är att ta ansvar för nuet.

Screen Shot 2014-07-15 at 15.40.01

Ärkebiskopen uttalade stöd för divestering

Det är inte bara Fossil Free som uttalar sitt stöd för divestering ur fossilindusttin! Alltfler talar om frågan, och vår nya ärkesbiskop, Antje Jackelén, uttryckte intresse för frågan i en intervju med amerikanska nyhetskanalen Democracy Now. Svenska Kyrkan ser det som sitt ansvar och att adressera klimatförändringarna. Antje Jackelén ser klimatfrågan som en fråga om rättfärdighet medmänniskor emellan och en fråga om att våga hoppas på en bättre värld.

Avslutningsvis, på frågan vilka klimatåtgärder som Sverige kan vara förebild för, svarade Antje Jackelén så här: “Skäran ner på utsläppen, divestera från fossilindustrin och investera i hållbara energilösningar”. Även om det är lite si och så med hur Sveriges klimatutsläpp minskar globalt, hur våra statliga energibolag satsar på hållbara energliösningar och hur våra AP fonder investerar, så är det ändå befriande att den svenska kyrkans ledare strävar efter att detta ska bli verklighet.

Länk för hela intervjun>>

Första partiledaren att uttala krav om fossilfria AP-fonder

Under en ibland blå, ibland grå himmel varje kväll under Almedalsveckan var det dags för partiledartal från ett av partierna i riksdagen. Fossil Free var förstås på plats för att lyssna efter nya förslag och initiativ på klimatområdet. På fredagen fick vi höra den förste partiledaren att adressera AP fondernas ägandekapital i fossilindustrin. Han sa pricksäkert så här: “Inte en krona av våra pensionspengar ska satsas i de oljebolag som håller på att förstöra vårt klimat.”

Efter att motionen om att divestera våra pensionspengar ur olja-, kol- och gasbolag gick igenom under Klimatriksdagen i Norrköping vet vi nu också att den frågan också har stöd i Riksdagshuset i Stockholm. Vem det var som uttaldade sig? Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

Jonas sjöstedt

Tack för allt stöd

Till er som inte var på plats, tack för alla uppmuntrande ord och tips genom Facebook och Twitter!

Till er som var där – Ni. Är. Guld.

Med vänliga hälsningar,

Jakob Sahlin, Fossil Free KTH

En liten hälsning från Olivia: Vill du engagera dig mer aktivt i Fossil Free-kampanjen, och fira ut våren och sommaren med oss? Häng med på vår nationella sammankomst den 29-31 augusti – maila [email protected] för mer info.

The post Kreativa aktiviteter i Almedalen appeared first on Fossil Free.

For more climate movement news, follow 350 on Twitter, Facebook, Instagram

FacebookTwitter