UNESCO:

Kömürü değil, kültürü koru!

 

 

İsminizi ekleyin

UNESCO: Kömürü değil, kültürü koru!

Türkiye, Avustralya, Bangladeş, Kenya ve daha birçok ülkede kömür madenleri, santralları ve sebep oldukları iklim değişikliği dünyanın en önemli doğal ve kültürel miras alanlarını tehdit ediyor.

Fakat bu alanları korumaktan sorumlu uluslararası kuruluş UNESCO, sessizliğini koruyor.

UNESCO, dünya üzerindeki ortak mirasımızı ve gelecek nesilleri korumak için hükümetlerin Paris Anlaşması’na uyması çağrısı yapmalıdır. Bu yönde, bilimin açıkça ortaya koyduğu şekilde iklim değişikliğinin bir numaralı sorumlusu kömür başta olmak üzere, bütün fosil yakıt yatırımlarını durdurun diyebilmelidir.

Yerel kampanya sayfalarına ulaşmak için: 

UNESCO'ya söyleyin:

​Bu metni şahsınıza özgü kılmak için düzenleyebilirsiniz.​

Merhaba !

Sistemde kayıtlı bilgilerinle ilerlemek için aşağıdaki butonu tıklaman yeterli.

  değil misin? Çıkış yap

İklim adaleti için hızlı ve basitçe harekete geçen milyonlarca insan var. Sen de onlardan biri ol. Sana önemli kampanyalar, haberler ve eylemler için e-posta gönderebilir miyiz?

350, size iklim kampanyaları ile ilgili güncelleme e-postaları gönderecek. Bunu yaparak, hizmet şartlarımızı ve gizlilik politikamızı kabul ediyorsunuz. İstediğiniz zaman üyelikten çıkabilirsiniz.​

Dünyadaki miras alanlarını korumak:

Türkiye, Avustralya, Bangladeş, Kenya ve daha birçok ülkede, kömür kullanımı ve iklim değişikliği dünyanın en önemli doğal ve kültürel alanlarına karşı tehlike arz ediyor.

Fakat bu alanları korumaktan sorumlu uluslararası kuruluş UNESCO sessiz kalıyor.

Bizler, UNESCO Dünya Mirası Komitesi’ni, hükümetlerin Paris Anlaşması’na uyması çerçevesinde, iklim değişikliğine neden olan, dünya miras alanlarını tahrip eden kömür ve diğer fosil yakıtların kullanımına dur demeye çağırıyoruz.

Türkiye

Screen Shot 2017-06-02 at 09.00.20

Türkiye’de birçok medeniyet mirası alan, doğal güzellikler sanayiye kurban edilmekte, kömür işletmeleri tarafından tehdit edilmektedir. Yatağan’daki Hekate tapınağı, Aliağa’nın yanı başındaki antik liman şehri Kyme, Bizans dönemine ait Pegae kalesi ve Ilgın’daki Çavuşçugöl doğal kaynağı da bu alanlardan sadece birkaçı. Türkiye, planını daha çok kömür tesisi kurma yolunda sürdürdüğü takdirde, çok daha fazla miras alanı tehdit altına girebilir.

Avustralya

rt5298xf-1461820875

Okyanuslardaki ısınma sebebiyle Büyük Mercan Resifi’nin %50’si çoktan ölmüş olabilir. Buna istinaden UNESCO’nun kendisi resif hakkında şok edici bir rapor ortaya koymuştu. Rapor, daha sonra Avustralya hükümetinden gelen itirazlar üzerine ortadan kaldırıldı. Bu, hükümetin kömür bağımlılığının, bilimsel fikir birliğinden önde olduğunu gösteren açık bir işarettir.

Bangladeş

Rampal

Bangladeş’te hükümet, Sundarbans Ormanı’nda 1320 megawattlık bir kömür santrali inşa ediyor. Bu orman, bir UNESCO miras alanıdır ve nesli tükenmekte olan Royal Bengal kaplanına ve nehir yunuslarına ev sahipliği yapar.

Kenya

1483559

Kenya hükümeti, Lamu kasabasında, içinde bir liman ve bir de ulaşım yolu bulunan (Etiyopya, Uganda, Kenya ve Güney Sudan’ı bağlayan) 2 milyar dolarlık bir kömürlü termik santral inşaası teklifinde bulundu.

Lamu Adası, hem kültürel hem de ekolojik çeşitlilik açısından oldukça zengin bir UNESCO dünya mirası alanıdır. Lamu bölgesi karada çok sayıda biyolojik çeşitlilik gösteren türleri barındırdığı gibi Doğu Afrika’nın en zengin deniz ekolojisine de ev sahipliği yapar. Bu çeşitlilik, her yıl binlerce turistin ilgisini çeker.

FacebookTwitter